Joó András: Grúzia (2024)
ISBN: 9786150217611
A már sok, népszerű útikönyv szerzője, Joó András és a Hibernia Kiadó együtt-működésében 2024. őszén, a gyorsan hiánycikké váló 2018-as első kiadás után ismét megjelenik a "Grúzia" útikalauz, amely a korábbi Elbűvölő Grúzia új kiadása.
A kiadványt szerzője alaposan átdolgozta, újra szerkesztette, a korábbi könyv lényegében egy kibővített útleírás volt, a mostaniban konkrét útitervekre, bázis városokra (Kutaiszi, Tbiliszi stb.) felépített útikönyv keretében veszi sorra Grúzia turisztikai látnivalóit. Ennek keretében a 400 oldalas könyvben 464 földrajzi hely/városokon kívüli nevezetesség, 165 fogalom/meghatározó esemény és 167 történelmi személy bemutatása szerepel, 174 színes és fekete-fehér fénykép, valamint 60 térkép mellett.
Tartalom, rövid leírás:
A hely, ahol a kulturális kereszteződésben Európa találkozik Ázsiával, ahol a többezer éves, izgalmas régmúlt elvegyül a nem kevésbé izgalmas közelmúlttal, ahol a mongol, perzsa, török, orosz és ki tudja, hány fajta ősi, törzsi hatások élnek még a büszke és jellegzetes helyi kultúrákban. Ahol a társadalmi szokások alapja még mindig a hagyományos, családi hálózatokra épül, ahol lélegzetelállítóak a hegyek, barátságosak az emberek és elképesztőek a másfélezer éves kereszténység gyönyörű emlékei.
Túrázzunk a Kaukázus égbe törő csúcsai között, a gleccserek és a zúgó patakok mellett, fedezzük fel az érintetlen erdőségekben megbújó kolostorok maradványait, érezzük az odabenti félhomályban a libegő gyertyák és a freskókkal borított boltívek felé szürkén kígyózó tömjénfüst illatát, hagyjuk, hogy átjárjanak az ősi grúz karének tiszta hangjai. Lazításként pedig engedjük el magunkat a főváros kénes fürdőiben, kóboroljunk sokszínű házrengetegében, vagy élvezzük a pálmafákkal szegett tenger simogató hullámait, és ki ne hagyjuk a grúz konyha egyedi, csodálatos remekeit...