English informations
 
Életmód, Egészség
Bakonybéles
Bakonybéles
Bakonybéles
Megjelenés: egyszeri (könyv)
Ismertető:
Nagy Ferenc Károlyné, Toókos János Osb: Bakonybéles - Böjtös receptek a monostori konyháról - Monostorkosságok 2. (2023)
ISBN: 9786155640612
Míg Nagy Ferenc Károlyné - Toókos János OSB BAKONYBÉLSZÍN című könyvében a bakonybéli monostor ünnepi ételeiből kínáltunk válogatást, ebben a kötetben a böjtös fogások sorakoznak. Perjelünk bevezetőjéből kiderül: a szerzetesi böjt lényege nem a koplalás. Ételeink ilyenkor is táplálóak és jóízűek, csak éppen nem akármit eszünk, vagy nem annyit, mint máskor. Szerzetesi szakácskönyveket Magyarországon lámpással keresve se nagyon találunk: a csíksomlyói ferencesek 1690-es években keletkezett, s utóbb a protestáns nyomdász, Misztótfalusi Kis Miklós neve alatt elhíresült receptgyűjteményén kívül csak a csornai premontreiek adtak ki egyet a közelmúltban. Pedig a monostorok, rendházak konyháin most is érdemes bekukkantani a fedők alá: másfél ezer éves szabályok irányítják a szakácsokat - itt, Bakonybélben Borikát és János testvért -, akik mai alapanyagokból, mai eszközökkel, mai embereknek főznek. Hogy milyen szabályok? Könyvünk olvasói ezekkel is megismerkedhetnek. Melyik időszakban, milyen jeles napokon böjtölünk, hogyan lehet összeegyeztetni a böjtöt az ünnepnapokkal, mit egyen az ember, ha egyszerre kell fát vágni vagy havat lapátolni és megtartani a fogadalmat... Ételeink takarékosak és egyszerűek, bárki elkészítheti őket. A legolcsóbb, leghétköznapibb hozzávaló is Isten ajándéka, s a keveset is többnek érezzük, ha a közös asztalnál, szeretetben mondunk érte a tányér fölött áldást és köszönetet. Legyen része ebből mindenkinek. Készült a Szent Mauríciusz Monostor és az Ab Ovo Kiadó közös kiadásában. A könyv megjelenését az NKA támogatta.
Pénznem:
HUF
Ár:
2 880 HUF
kosárba...
Elérhetőségek
Jogi információk